Růst cen nemovitostí zpomaluje
30. 03. 2022

Růst cen nemovitostí zpomaluje

V některých městech dochází k mírnému zpomalení růstu cen nemovitostí. Ke konci loňského roku dokonce došlo i k poklesu cen u starších prodávaných bytů, a to konkrétně v Praze a Středočeském kraji. Ochlazuje poptávka běžných domácností.

Konec roku ochladil ceny

Vysoké ceny pražského bydlení v minulém roce motivovaly zájemce o nákup nemovitostí v dojezdové vzdálenosti za prací, tím se zvyšovala cena nemovitostmi i ve Středočeském kraji. Praha a Středočeský kraj platí dlouhodobě za místa s nejdražší adresou pro bydlení. Pozadu však nezůstalo ani Brno, kde jsou nemovitosti třetí nejdražší v České republice. Drahé byty na kupce čekají i v Ostravě a Moravskoslezském kraji.

Ceny nemovitostí v uvedených lokalitách možná dosáhly cenového stropu a po razantním růstu během posledních dvou let začaly reálné prodejní ceny v Praze stagnovat. 

Rozdělení kupujících

Registrujeme, že začínají být více patrné rozdíly mezi objemem nákupů pro běžné bydlení a objemem nákupů za účelem investice. U běžných domácností jsme zaznamenali limitovanou kupní sílu, proto někteří již koupi vzdali a orientovali se na nájemní bydlení. Po investičních nemovitostech je poptávka stálá, investoři však nepodléhají emocím, hledají nemovitosti, kde investice ekonomicky vychází a jsou ochotni nabídnout tomu odpovídající cenu.

Ceny hypoték budou dále stoupat

Česká národní banka sleduje záměr snížení ceny nemovitostí, zvyšuje úrokové sazby a platí přísnější pravidla pro žadatele o úvěr. Banky v novém roce hlásí mírný pokles nových žadatelů a je předpoklad, že trend bude pokračovat. Dostáváme se do bodu, kdy v řadě měst není možné uhradit splátky hypotečního úvěru z nájemného, tím poklesne i investiční poptávka po nákupu nemovitostí na hypotéku.

Nejlepší doba na prodej ?

Kdo nedal nemovitost do prodeje do poloviny loňského roku, kdy panovalo přesvědčení, že nemovitosti porostou stále stejně do konce věků a úroky budou stále nízké, může i dnes prodat stále dobře. Jen je více než dříve nutné nastavit správně cenu a prodejní strategii. Nereálná očekávání, špatná prezentace nemovitosti a omezené prodejní kanály při samoprodeji mohou majitele připravit o mnohem více než je odměna dobrému makléři za kvalitně odvedenou práci. Proto mě neváhejte oslovit na nezávaznou konzultaci :-)

Ing. Petr Kšír
Autor: Ing. Petr Kšír

Mou prioritou je  především skvělý vztah s klienty a vytvoření balíčku služeb na míru každému z nich. Při společných konzultacích dbám na to, aby si klient ujasnil své možnosti a svá očekávání od naší společné spolupráce. Přemýšlení o problémech spojených s realitním trhem a hledání vhodných řešení mě zkrátka baví. Proto mě nejvíce těší, když se za mnou lidé rádi vrací nejen pro rady, ale také mě doporučí svým známým. To je skutečným uznáním mé práce.

Ve volném čase s rodinou vyrážíme na procházky a cyklovýlety. Díky tomu se velmi dobře vyznám po Praze a Středočeském kraji. Jako dlouholetý zástupce družstva mám bohaté zkušenosti s komunikací s lidmi a institucemi. Též se musím prakticky zabývat legislativou týkající se jak bydlení, tak i správy domu, oprav a rekonstrukcí. Z toho plyne má veliká výhoda při posuzování ceny nemovistostí a nákladech potřebných na jejich rekonstrukci.
 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů